Close

2023-09-27

Kanıtlayamasam Dahi O Suçlu Biliyorum

Kanıtlayamasam Dahi O Suçlu Biliyorum

Bu sendrom, adını Ünlü İngiliz yazar Shakespeare’nin ünlü “Othello” adlı tiyatro eserinden almaktadır. Psikologlar ayrıca bu durumu, sanrısal kıskançlık olarak adlandırır. Oyunda, ana karakter Othello, karısı Desdemona’nın sözde sadakatsizliği konusunda son derece şüpheci bir karakteri canlandırır. Kendi sanrısına o kadar fazlası ile kapılır ki, Othello karısını öldürüp, intihar eder.

Othello gibi, bu kısır ve saplantılı şüphe ve sevgiliye karşı güven duyamama döngüsüne giren insanlar var. Kendi hayal gücünden başka, hiçbir olgusal temel ya da motivasyon yoktur. Bu durumdaki insanlar, Othello Sendromundan mustarip olarak adlandırılırlar. Aşağıda, sendromun özellikleri, olası nedenleri ve tedavisine daha yakından bakacağız.

Othello Sendromundan mustarip olan bir kişi, tamamen akıl dışı hareketlerde bulunur. Başka bir deyişle, birey, inançlarının bir kanıtı olup olmadığını düşünmeden, sadece ve sadece görmek istediklerini görür. İlişkideki en büyük endişeleri, sevdiği insanın kendini ele veren kanıtlarını titizlikle aramaktır. Partnerlerinin cep telefonunu ve bilgisayarını didik didik arayacak ve günlük programları hakkında sürekli olarak soru soracak kadar ileri giderler. Bu sıkıntı, eşlerinin sadakatsiz oldukları için alışkanlıklarını değiştirdiğine inanmalarına yol açabilir.

Othello Sendromundan mustarip hastalar, kontrol edilemeyen ve akıl dışı kıskançlık hali ile ciddi sonuçlara yol açabilecek davranışlarda bulunurlar. Bazı durumlarda, birey bir komplonun kurbanı olduklarını düşünür ve eşleri tarafından ihanete uğradığını hisseder.

Çevredeki diğer insanlar da kıskançlığı ‘körüklemede’ rol oynayabilir. Oyunda Iago’nun durumu da tam böyledir ve bugün farklı iletişim araçlarıyla çoğu zaman benzer bir durum başımıza gelebilir. Bireyin şüphelerini doğrulayan herhangi bir şey, önemli hale gelir.

Yazı  https://aklinizikesfedin.com/otello-sendromu-kontrol-edilemez-ve-patolojik-kiskanclik/. Adresinden alıntıdır.