Close

2024-07-20

Yemek Teslimatında Düşük Marjlar ve Mesajlaşma Platformlarının Maliyete Etkisi 

Yemek Teslimatında Düşük Marjlar ve Mesajlaşma Platformlarının Maliyete Etkisi 

Yemek teslimatı işinde kâr marjları oldukça düşük. İster Food Court gibi bir bulut mutfak, ister Chowdeck gibi bir restoran toplayıcı platform olsun, ya da restoranların kendi teslimat süreçleri olsun, müşterilere yemek ulaştırmak oldukça pahalı bir süreçtir.

Sürdürülebilir iş modelleri oluşturmak için yemek teslimat uygulamaları, gelir akışlarını genişletirken operasyonel maliyetleri de düşük tutmaya çalışıyorlar. Chowdeck, Glovo ve HeyFood gibi girişimler, restoranların ötesine geçerek alışveriş merkezleri ve yerel pazarları da bünyelerine katmaya başladı. Bu sadece gelir artışını sağlamıyor, aynı zamanda maliyet tasarrufu fırsatlarını da beraberinde getiriyor.

2023 yılında, bir yemek teslimat platformu, sürücülerini iş mesajlaşma uygulaması Slack’ten çıkararak operasyonel giderlerinde aylık 40 milyon ₦’den fazla tasarruf sağladı. Şirketin 1.000’den fazla sürücüsü, Slack üzerinden süpervizörleriyle iletişim kuruyordu.

Şirketin Slack için ne kadar ödediği tam olarak bilinmese de, Slack’in en ucuz planı kullanıcı başına aylık 8,75 $’dır. Eğer Pro planı kullanıyorlarsa, yaklaşık 1.300 sürücü için aylık 11.000 $ ve yıllık 136.500 $ gibi bir ödeme yapmaları gerekiyordu.

“Her gün yeni sürücü ekliyorduk,” diye açıklıyor bir sürücü süpervizörü. “Bence bu yüzden sürücüleri Slack’ten çıkardık.”

Mevcut sürücü sayısı neredeyse üç katına çıktı ve aynı planla iletişim maliyeti aylık 26.000 $ ve yıllık 315.000 $’ı aşacaktı. Naira cinsinden gelir elde eden bir girişim için bu, tam anlamıyla bir kâbus senaryosu.

Şirket, sonunda 2023 ortalarında sürücü iletişimlerini Zoho Cliq’e taşıdı. Zoho Cliq, kullanıcı başına ₦864 ücretlendiriyor, bu da 1.300 sürücü için aylık ₦1.1 milyon ve yıllık ₦13.4 milyon maliyet anlamına geliyor.

Bu değişiklik, sürücüler tarafından neredeyse fark edilmedi. Şu anda sadece süpervizörler Slack kullanıyor.

“Zoho’da bölgeler bazında kanallarımız var ve iletişim için oldukça iyi çalışıyor,” dedi Gbagada bölgesindeki bir sürücü. Onun Zoho Cliq kanalında yaklaşık 200 sürücü daha var.

Sürücüler ayrıca, uygulamadan yanıt almakta gecikme yaşandığında veya teslimat sırasında karşılaştıkları sorunları paylaşmak, izin taleplerini iletmek gibi durumlarda WhatsApp’ı kullanıyor. Bu WhatsApp grupları da tıpkı Zoho Cliq kanalları gibi bölgesel operasyonlara göre organize edilmiş durumda.

Bu operasyonel düzenlemelere rağmen, yemek teslimat girişiminin sürücü iletişim maliyetleri rakiplerinin oldukça üzerinde. Örneğin, bir rakibin 2.000’den fazla sürücüsü, müşteri destek mesajlaşma uygulamasına ek olarak ücretsiz bir sosyal platform olan Telegram üzerinden iletişim kuruyor.

“İşle ilgili kişisel endişelerimizi dile getirmemiz gerektiğinde, süpervizörlerimizle birebir görüşme imkânımız da var,” diye ekledi Emmanuel isimli bir sürücü.

Rakiplerine göre görece pahalı bir sistem kullanmalarına rağmen, şirket her teslimatın kârlı olduğunu iddia ediyor. “En ucuz yemek teslimat servisi değiliz, ama en verimlisiyiz,” diye övündü şirketin bir yöneticisi.

Food delivery apps are saving $100,000 yearly by choosing cheap communication apps